Vrijdag 23 juni: Dag van de Overprikkeling

21 juni 2023

Vrijdag 23 juni 2023 is de Dag van de Overprikkeling. De één is gevoeliger voor prikkels dan de ander. Soms hoort het snel overprikkeld raken bij je persoonlijkheid, zoals bij hoogsensitieve personen. Mensen met autisme kunnen door sommige prikkels ook eerder overprikkeld raken. Daarnaast komt overprikkeling veel voor bij mensen met een burn-out of hersenaandoening. Dit kan een enorm grote impact hebben. Alledaagse dingen zoals boodschappen doen, werken of een uitstapje maken, zijn extra lastig of uitdagend. En helaas is er vaak veel onbegrip. Als je last hebt van overprikkeling, kan dit klachten als vermoeidheid, overgeven en hoofdpijn veroorzaken. 

Via onderstaande link van de Hersenstichting is meer informatie te vinden over wat overprikkeling is en worden er tips gegeven:

Overprikkeling – Hersenstichting

Dit jaar wil organisator hersenletsel-uitleg.nl aandacht geven aan overprikkeling na een hersenletsel. Er wordt volgens hen onvoldoende onderscheid gemaakt tussen ernstige en milde vormen van overprikkeling én ook tussen oorzaken. Overprikkeling na een hersenletsel of bij een hersenaandoening, waarbij verbindingen in de hersenen beschadigd zijn geraakt, uit zich anders dan bij een persoonlijkheidskenmerk die vanaf de geboorte aanwezig is geweest. Meer informatie is te lezen op Dag van Overprikkeling / Over ons | Hersenletsel-uitleg.nl

Onderstaand ook een filmpje van een jongen die na een hersenletsel ernstige fysieke gevolgen ondervindt door overprikkeling:

Ziek | Overprikkeling