Overprikkeling, misschien heb je er zelf wel eens last van. Het komt bij veel aandoeningen voor, zoals bij hersenletsel (NAH), depressie, autisme, ADHD, Parkinson, angststoornissen, migraine, burn-out en MS. Ook bij gezonde mensen kan overprikkeling ontstaan. Het wordt namelijk gerelateerd aan de persoonlijkheidskenmerk hoog-sensitiviteit.
Het Fitte Brein heeft een interessant Webinar uitgebracht over prikkels en overprikkeling. Er wordt wetenschappelijke achtergrondinformatie gegeven en daarnaast vertelt actrice Margot Ros meer over haar ervaringen na hersenletsel.
Webinar ‘Prikkels’ – Het Fitte Brein
In het Webinar wordt onder andere de relatie besproken tussen overprikkeling en een vertraging van de informatieverwerkingssnelheid. In dit geval komt alle informatie van buitenaf trager binnen, waardoor je eigenlijk continu achter de feiten aanloopt. Gevolg is dat je, bijvoorbeeld als het tijd is om te slapen, nog steeds bezig bent met het verwerken van de informatie gedurende de dag.
Een gebrek aan selectieve aandacht wordt ook in relatie gebracht met overprikkeling. Zonder deze aandacht komen namelijk alle prikkels binnen en worden gelijkwaardig verwerkt. Er is dan eigenlijk geen sprake meer van goede filter. Dat kost veel meer energie dan wanneer je hersenen een goede selectie kunnen maken uit de binnenkomende informatie.
Neurofeedbacktherapie kan helpen bij het verbeteren van de informatieverwerking door het verminderen van de trage hersenactiviteit (Delta-, Theta-, of Alfa-activiteit). Het trainen van de selectieve aandacht gebeurt doorgaans door het verhogen van de snelle hersenactiviteit (LoBeta-activiteit). De behandeling bij Breinblinker wordt echter altijd afgestemd op het individu en wordt bepaald aan de hand van een intake en hersenmeting.