Persoonlijke benadering

 Wetenschappelijk

 Kwaliteit

 Onderzoek

De behandeling

Als uit het QEEG onderzoek is gebleken dat de klachten te verklaren zijn door een afwijkende hersenactiviteit kan gestart worden met neurofeedbackbehandeling. Het doel van de neurofeedbackbehandeling is het normaliseren van de hersenactiviteit.

Voor we kunnen starten met de behandeling moeten 3 á 4 elektroden worden geplakt. Deze worden geplakt op de locatie op het hoofd waar we willen trainen. De elektroden meten de hersenactiviteit en op basis daarvan krijgt uw kind feedback (door middel van een animatie of film) te zien op een TV-scherm.

Een animatie kan inhouden dat bijvoorbeeld een autootje gaat rijden of dat een bal in de basket valt. Ook kan er feedback gegeven worden door middel van een film. Deze DVD kan uw kind bij ons uitzoeken, maar het mag natuurlijk ook een eigen film meenemen! Op momenten dat het goed gaat, is de film volledig in beeld, maar op momenten dat de hersenen even niet het gewenste doen, verdwijnt de film langzaam uit beeld. Uw kind moet dus zelf (onbewust) werken om het beeld weer terug te krijgen. De therapeut helpt daar natuurlijk bij helpen door uit te leggen hoe je dat weer voor elkaar kan krijgen.

Hieronder leest u in vier stappen wat de opbouw is van een neurofeedbackbehandeling.

De feedback krijg je tijdens het kijken van een film of animatie

Meten

Identificeren van de reden van de  onbalans in de hersenactiviteit van uw kind en het behandelplan opstellen.

Bewustzijn

Visualiseren van één of meer signalen van de hersenactiviteit en daarmee de onderlinge relatie van het gedrag en de hersenactiviteit laten zien.

Optimaliseren

Realtime (audio-)visuele feedback gekoppeld aan de fysiologische toestand. Uw kind wordt beloond voor succes.

Monitoren

Analyseren van de effecten op hersenniveau en gedragsniveau aan de hand van één of meerdere sessies.

Hoe lang duurt een behandelsessie


Een behandelsessie duurt 45 minuten. Ouders hoeven niet bij de behandeling aanwezig te zijn. Wij zullen samen met uw kind aan de slag gaan, zodat het zo min mogelijk wordt afgeleid. Bij binnenkomst zullen we eerst even praten over hoe het nu gaat en hoe de dag van uw kind is geweest. Dan worden 3 á 4 elektroden geplakt. Het trainen gebeurt met feedbackrondes van 1 tot 3 minuten. Dit zal in verloop van de behandeling worden opgebouwd.

Tussen de rondes houden we korte pauzes om het brein even rust te geven.

Bijwerkingen


Er zijn geen bijwerkingen bekend van neurofeedbacktherapie. Sommige kinderen voelen zich wel moe na een behandelsessie. Dat komt met name doordat ze zich een half uur lang hebben geconcentreerd en de hersenen hard aan het werk zijn geweest.