Persoonlijke benadering

 Wetenschappelijk

 Kwaliteit

 Onderzoek

Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) is een verzamelnaam voor alle letsels aan de hersenen die ontstaan zijn na de geboorte. Vaak is er sprake geweest van een normale hersenontwikkeling, maar ontstaat er gedurende het leven een uitval of verslechtering van één of meerdere functies van de hersenen. De oorzaak van het letsel kan een ongeval zijn (bijvoorbeeld een whiplash of een val op het hoofd), maar ook bepaalde ziektes en stoornissen kunnen hersenletsel tot gevolg hebben. Zoals CVA (beroerte), Parkinson, Alzheimer, en Epilepsie.

 

NAH in de hersenen en neurofeedback

In het geval van een hersenletsel kan de hersenlocatie waar de afwijking te zien is heel erg per persoon verschillen. Dit is afhankelijk van in welk hersengebied de schade zich heeft voorgedaan. Vaak is er op de plek van het letsel veel trage hersenactiviteit, bijvoorbeeld Delta- of Theta-activiteit, te zien. Bij een val of klap op het hoofd kan er ook sprake zijn van een contra-effect. In dit geval is de vertraging in de hersenactiviteit juist op de tegengestelde hersenlocatie te zien.

Bij Breinblinker wordt middels een hersenmeting de hersenactiviteit uitgebreid in kaart gebracht. Hiermee wordt duidelijk in welk hersengebied de grootste afwijking te zien is. Aan de hand van een uitgebreide analyse van de hersenactiviteit wordt vervolgens een persoonlijk behandelprotocol opgesteld.

De behandeling zal afgestemd worden op wat u op dat moment kan. Kunt u bijvoorbeeld weinig prikkels hebben? Dan zullen we zoeken naar een geschikte prikkelarme behandelvorm met bijvoorbeeld alleen visuele prikkels of juist alleen auditieve prikkels. Belangrijk is om tijdens de behandeling niet over uw grenzen heen te gaan en op te bouwen in uw eigen tempo.

 

Effecten neurofeedbackbehandeling

De neurofeedbackbehandeling zal bij NAH gericht zijn op het activeren van hersengebieden die minder goed functioneren. Veelvoorkomende klachten bij NAH zoals aandacht- en concentratieproblemen en prikkelgevoeligheid (bijvoorbeeld voor licht en geluid) zullen hierdoor verminderen. Ook het geheugen zal weer verbeteren. Klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, slaapproblemen en moeheid nemen af.