Persoonlijke benadering
Wetenschappelijk
Kwaliteit
Onderzoek
HSP staat voor Hoog Sensitief Persoon. Eén op de vijf mensen is hoogsensitief. Hoogsensitiviteit wordt gezien als een persoonlijkheidskenmerk: je hersenen verwerken prikkels anders dan anderen. Je krijgt veel meer informatie binnen en verwerkt die ook diepgaander. Daardoor raak je eerder overweldigd en heb je meer rust nodig om alle informatie te plaatsen. Pas dan is er weer ruimte voor nieuwe indrukken. De kracht van hoog sensitieve personen is dat zij veel waarnemen, verbanden kunt leggen en creatieve ideeën kunnen ontwikkelen.
Er is uit hersenonderzoek gebleken dat hsp-ers meer informatie ontvangen en die ook diepgaander verwerken dan niet hsp-ers. Binnen de neurofeedback wordt bij hoogsensitiviteit vooral gesproken van inhibitieproblemen. Dit betekent dat de omgevingsprikkels niet kunnen worden buiten gesloten. Een te drukke omgeving kan dan overweldigend zijn. Met neurofeedbacktherapie worden vooral klachten getraind die veroorzaakt worden door deze inhibitieproblemen. Omdat alle omgevingsprikkels binnen komen, kan iemand overprikkeld raken met als gevolg stress en/of angstgevoelens.
In rust wordt bij mensen met een hoge prikkelverwerking (HSP) vaak een onderactivatie in het brein gemeten. Door relatief weinig snelle hersenactiviteit, ook wel samenhangend met selectieve aandacht, worden prikkels uit de omgeving minder gefilterd.
Wanneer er sprake is geweest van langdurige overprikkeling, kan op den duur stress of angst ontstaan. In dat geval kan er ook een overactivatie in het brein zichtbaar zijn.
Bij Breinblinker wordt middels een hersenmeting de hersenactiviteit uitgebreid in kaart gebracht. Hiermee wordt duidelijk in welk hersengebied de grootste afwijking te zien is. Aan de hand van een uitgebreide analyse van de hersenactiviteit wordt vervolgens een persoonlijk behandelprotocol opgesteld.
De behandeling zal afgestemd worden op wat u op dat moment kan. Kunt u bijvoorbeeld weinig prikkels hebben? Dan zullen we zoeken naar een geschikte prikkelarme behandelvorm met bijvoorbeeld alleen visuele prikkels of juist alleen auditieve prikkels. Belangrijk is om tijdens de behandeling niet over uw grenzen heen te gaan en op te bouwen in uw eigen tempo.
Door met neurofeedbackbehandeling de onderactiviteit bij hoog sensitieve personen te verminderen raakt hun brein beter bestand tegen externe prikkels. Hierdoor wordt het brein adaptiever. Wanneer er tevens sprake is van overactiviteit, is het van belang deze eerst te verminderen om het brein uit de stress-modus te halen en in een gezonde toestand te krijgen.